VO-raad wil privacygarantie van educatieve uitgevers

Share Button

vo-raadDe VO-raad, de sectororganisatie voor het voortgezet onderwijs, gaat uitgeverijen en andere partijen in het onderwijs die met digitale leerlinggegevens werken, aanspreken op hun privacybeleid. Dat zegt de VO-raad in een reactie op de ophef die eerder deze week ontstond naar aanleiding berichten over privacyschending.

De VO-raad wil van partijen die met leerlinggegevens van doen hebben, de garantie dat die gegevens bij hen veilig zijn, nu en in de toekomst. De VO-raad pleit er verder voor dat schoolbesturen explicietere afspraken maken met uitgevers als het gaat om privacy. Scholen zelf kunnen ouders daarnaast beter informeren over wat zij doen om de privacy van hun kinderen te waarborgen.

Onderwijs op maat

De VO-raad vindt daarbij dat er publiek toezicht nodig is op het beheer van de informatie. Uitgangspunt is steeds dat scholen de regie houden over de gegevens en de verstrekking daarvan aan andere partijen. Zij zijn verantwoordelijk voor de verwerking van de leerlinggegevens en de dienstverlening van uitgeverijen die ze daarbij inschakelen.

Digitale leermiddelen worden steeds meer gebruikt in het onderwijs. Dat is een positieve ontwikkeling, vindt de VO-raad, omdat ze het mogelijk maken leerlingen meer op maat les te geven. “Dat bepaalde gegevens over bijvoorbeeld het niveau van een leerling daarbij worden gebruikt, vloeit daar logischerwijs uit voort. Wel moet daarbij de privacy van leerlingen te allen tijde geborgd blijven.”

Gerelateerd:
‘Onderwijssoftware is bedreiging voor de privacy’
Onderwijssector eist meer privacy voor leerlingen

Er kan niet meer gereageerd worden op dit bericht

Berichtnavigatie