Vijftig universiteiten werken aan Europees mooc-platform

Share Button

Meer dan vijftig vooraanstaande universiteiten werken aan een Europees platform voor massive open online courses (moocs). Het gaat in eerste instantie om universiteiten in het bèta en technische domein. Dat zegt Anka Mulder, voorzitter van het Open Course Ware Consortium (OCW).

Er doen universiteiten uit 33 landen mee. Naast de TU Delft en de Open Universiteit in Engeland doen ook de ETH in Zürich, Oxford en de KU Leuven mee aan dit OCW4STEM project.

Vorig jaar lanceerden twaalf Amerikaanse en Europese universiteiten Coursera, een platform dat gratis online cursussen aanbiedt. “Het hoger onderwijs in de Verenigde Staten innoveert, met ontwikkelingen zoals Open Course Ware en moocs”, zegt Mulder. “Allebei veranderen ze het gezicht van het hoger onderwijs. Wat gebeurt er in Europa? Hoewel Europa niet voorop loopt in deze beweging, groeit het bewustzijn van het belang ervan. OCW heeft actieve leden in Europa, zoals Groot-Brittannië, Spanje, Nederland en Frankrijk.”

Financiering

Een aantal universiteiten biedt inmiddels cursussen aan via Coursera, of besloot een alternatief platform te ontwikkelen, zoals Future Learn in Groot-Brittannië. Future Learn is een initiatief van de Britse Open Universiteit.

De TU Delft, waar Mulder aan verbonden is, heeft besloten een Europees project te ontwikkelen op het gebied van online onderwijs. Het voorstel richt zich voor al op de technische vakken. “Binnen een paar maanden hadden we meer dan vijftig universiteiten uit meer dan dertig landen aan boord”, zegt Mulder.

Het voorstel ligt nu bij de Europese Commissie, met een verzoek om financiering.

Er kan niet meer gereageerd worden op dit bericht

Berichtnavigatie