Videoles geeft impopulaire vakken nieuw leven

Share Button

Wat te doen als maar zes leerlingen het keuzevak Latijn of NLT (Natuur, Leven & Technologie) willen volgen? Om deze leerlingen toch ter wille te zijn, kan samen met andere scholen één klas gevormd worden. De docent geeft les via videoconferencing.

Zeventien scholen voor voortgezet onderwijs in Nederland experimenteren momenteel met dit soort lessen. Twee daarvan waren deze week op De Onderwijsdagen in Rotterdam aanwezig om te vertellen over hun ervaringen: het Greijdanus College in Zwolle en de scholengemeenschap Schaersvoorde in Aalten.

Echt contact

“We zijn aan het onderzoeken hoe we vakken die steeds kleiner worden, toch kunnen blijven geven”, zegt Jan Jaap Wietsma van Greijdanus. “Als de ene school 6 leerlingen heeft voor een vak, en twee andere scholen hebben dat ook, maak je een virtuele klas met 18 leerlingen.”

Cartoon (c) Bas Köhler – www.baskohler.nl

Als concept klonk het fantastisch, zegt hij. Daarom werd een projectaanvraag ingediend bij InnovatieImpuls Onderwijs, een initiatief van het ministerie van OCW. Beide scholen zijn in 2010 begonnen met interactieve videolessen voor het vak Natuur, Leven & Technologie.

Zowel voor de school als voor de leerlingen was dat wennen, maar de reacties zijn positief. De camera creëert minder afstand dan je in eerste instantie zou denken, zegt Rolinka Schipper van Schaersvoorde.  “Je hebt echt contact met leerlingen. Het gaat er heel gedisciplineerd aan toe. De docent bedient de camera en kan inzoomen als dat nodig is.”

Wietsma: “De leerlingen hebben een rol. Ze voelen zich daardoor betrokken en willen hun taak heel nauwkeurig uitvoeren. Als je vraagt of ze even iets willen neerzetten zodat je kunt inzoomen, doen ze dat graag.” Hij benadrukt dat het van groot belang is om voorafgaand aan de videolessen persoonlijk kennis te maken met de leerlingen.

Expertise delen

Met videoconferentie is het mogelijk expertise te delen. Het Greijdanus College vond onder de NLT-docenten een expert op het gebied van sterrenkunde, die nu videolessen geeft. Schipper: “Expertise die je van buiten naar binnen haalt is groot, maar het is ook zo dat docenten zich beter voorbereiden. Ze willen hun lessen goed presenteren. Zo halen we een maximaal rendement uit de videolessen.”

Om de lessen te geven, moet veel geregeld worden, zoals afstemming met de ICT-afdeling, overleg met partnerscholen en roostermakers, inrichting van een videolokaal en scholing van docenten. “Buiten school moet je denken aan het ontwerpen van lessen met vakdocenten van andere scholen, afspraken over lessen, lestijden, toetsweken en vakanties, en afspraken met externe experts van bijvoorbeeld universiteiten of musea.”

Operatiekamer

Les via video is nieuw en dus zijn er ook de gebruikelijke verbeterpunten. De audiokwaliteit is bijvoorbeeld nog niet optimaal. Ook zou Wietsma graag de mogelijkheid krijgen één op één met een leerling te overleggen. “Maar het project is niet af, als het afgelopen is. Dit heeft heel veel potentie. Een vakdocent kan zijn kennis nu ook inzetten op andere plekken. Daarnaast is het binnenbrengen van de buitenwereld een interessante mogelijkheid. Je kunt bijvoorbeeld een kijkje nemen in een operatiekamer of een gastles opzetten met de directeur van het IMF.”

Schipper denkt aan de mogelijkheid met videoconferentie hoogbegaafde leerlingen in contact te brengen met de Radbouduniversiteit in Nijmegen. “Als leerlingen nu naar Nijmegen willen, zijn we ze een dag kwijt. Als we tien lessen met een hoogleraar op onze eigen locatie hebben, hebben we een mooi onderwijsprogramma op school.”

Videoacademy

Wietsma hoopt dat er in de komende jaren een ‘Videoacademy’ zal ontstaan van mensen die goed videoles kunnen geven. “Die lessen kunnen dan gedeeld worden tussen veel scholen. Op dat gebied valt nog veel te innoveren.”

Schipper: “Je moet zelf bedenken wat het beste past bij je school. Bèta is in opmars, maar dat wil niet zeggen dat er geen mogelijkheden zijn voor alphavakken.”

Janneke Schuurman (39 Posts)

Janneke Schuurman is zelfstandig journalist, redacteur en vertaler met als specialisaties: onderwijs & ICT, innovatie, globalisering, internationale ontwikkeling.


Over Janneke Schuurman

Janneke Schuurman is zelfstandig journalist, redacteur en vertaler met als specialisaties: onderwijs & ICT, innovatie, globalisering, internationale ontwikkeling.

Er kan niet meer gereageerd worden op dit bericht

Berichtnavigatie