Vernieuwing begint met een verhaal

Share Button

De mobiele telefoon is de oplossing voor Afrika. Zei ook de voormalige Amerikaanse president Bill Clinton. Hoeveel verhalen zijn daarover verteld? Vele. Door wie? Eh… door Afrikaanse leraren? Nee, die heb ik nog niet gehoord …

Het is niet dat de leraren worden overstemd door de hulpverleners of andere experts. Nee, de verhalen zijn er gewoon niet. Simpelweg omdat de leraren meestal de laatsten zijn in de rij van hen die gehoord worden.

Het lijkt buiten kijf dat de mobiele telefoon kan helpen, maar zeggen de leraren dat ook? Toch is het daar waar lesgeven begint, maar verbazend niet voor de meeste onderwijsprojecten.

Verhalen vertellen is belangrijk. Ook in het onderwijs is er steeds meer aandacht voor. Maar ik ken de verhalen van de scholen nog niet.

Soms komt er wel een verhaal door. Zo ken ik een wiskundeleraar die filmpjes van Khan Academy download en gebruikt bij de aanvang van zijn wiskundeles. Het verhaal gaat dat de andere leraren in de school met een schuin hoofd om de hoek kijken: “Waarom zijn zijn leerlingen zo enthousiast?”.

Een enthousiaste leraar die de daad bij een woord voegt, dat is mijn oogst van één jaar lang ‘ruimte geven’. De apparatuur staat er ondertussen al een tijdje, er is zelfs een goed bruikbare internetverbinding. En een leraar met een verhaal. Dat is mooi, het begint altijd met de eerste.

Maar, de eerste leraar die de mobiele telefoon gebruikt in de lessen in zijn Afrikaanse klas. Ik heb erover gelezen en gehoord, maar ik moet hem/haar nog in de praktijk tegenkomen.

Gertjan van Stam (5 Posts)

Gertjan van Stam is social entrepreneur. Hij woont in Harare (Zimbabwe), werkt samen, studeert en publiceert in de Afrikaanse context.


Over Gertjan van Stam

Gertjan van Stam is social entrepreneur. Hij woont in Harare (Zimbabwe), werkt samen, studeert en publiceert in de Afrikaanse context.

Er kan niet meer gereageerd worden op dit bericht

Berichtnavigatie