Tabletgebruik onder jonge kinderen neemt snel toe

Share Button

Het tabletgebruik onder kinderen tot 7 jaar is dit jaar fors toegenomen. 1 op de 3 éénjarige kinderen speelt geregeld of vaak op een tablet. In 2012 was dit nog 1 op de 8 éénjarigen. Bij de driejarigen is dit zelfs al meer dan de helft van de kinderen.

Dat blijkt uit het onderzoek Iene Miene Media 2013: een onderzoek naar mediagebruik door kleine kinderen. Het onderzoek werd in maart uitgevoerd onder 1000 ouders met kinderen tussen 0 en 7 jaar door Mijn Kind Online in opdracht van Mediawijzer.net.

Ontwikkeling

Het merendeel van de ouders is positief over mediagebruik van hun kinderen. Ze zeggen dat het goed is voor de ontwikkeling van hun kind en voor later op school. Vooral educatieve spelletjes, geheugenspelletjes en filmpjes zijn populair.

Enkele opvallende onderzoeksresultaten op een rij:

– 0 tot en met 3-jarigen maken gemiddeld 15 minuten per dag gebruik van de tablet, 4 tot en met 7-jarigen brengen gemiddeld 19 minuten per dag door op de tablet.

– 39 procent van de ondervraagde ouders zet media in als rustmoment voor zichzelf of tegen verveling van het kind (37 procent).

– 46 procent van de moeders en 40 procent van de vaders heeft liever dat hun kind met iets anders bezig is dan met digitale media. Vooral moeders geven de voorkeur aan gewoon speelgoed boven digitale media. Vaders hebben er minder problemen mee.

– Ruim 1 op de 3 kinderen speelt vaak met een smartphone als die in het gezin aanwezig is. Dit geldt zowel voor de jongste kinderen als voor de kleuters.

– 2 op de 3 peuters weet al precies wat ze moeten doen om geluidjes of bewegingen op het scherm van de tablet te krijgen.

– 4 op de 10 tweejarigen kan al een computer opstarten of afsluiten of bellen met een mobiele telefoon.

Bron/meer informatie: Kennisnet

Er kan niet meer gereageerd worden op dit bericht

Berichtnavigatie