‘Tablet op school niet zaligmakend’

Share Button

ipadappleGisteren werd bekend dat in augustus tien iPad-scholen van start gaan in Nederland. Op de website van uitgeverij Eburon zet “een moeder” met een kind op een middelbare school die iPads heeft geïntroduceerd, vraagtekens bij het gebruik van tablets op school.

“Het probleem is dat leraren totaal geen zicht hebben op wat kinderen op hun iPad zitten te doen tijdens de les. De jongens zijn vooral aan het gamen, de meisjes zijn aan het chatten. En in de pauze gaat dit gewoon verder. Ze zitten de godganse dag op een scherm te turen. Het pesten wordt bovendien geniepiger, doordat ze foto’s of filmpjes maken tijdens de les en die op Facebook zetten”, zegt ze.

Afleiding

Ook thuis zou de iPad voor te veel afleiding zorgen. “Over computergebruik kun je nog heldere en controleerbare afspraken maken. Eerst een uurtje huiswerk maken, dan een half uurtje computeren. Maar nu mijn zoontje zijn iPad moet gebruiken tijdens het maken van zijn huiswerk is zo’n afspraak niet meer houdbaar. Bovendien merk ik dat zijn concentratievermogen flink is achteruit gegaan. Dat komt mede door game-apps continu om aandacht vragen: als je na een melding niet meteen verder speelt raak je vrienden/punten/geld kwijt. Ook daar maak ik me zorgen over. ”

Leraren zouden verder niet klaar zijn voor het gebruik van tablets in hun lessen en er zouden nog te weinig digitale leermiddelen zijn.

Lees ook:
Tablet geeft ruimte aan talent van kinderen

Er kan niet meer gereageerd worden op dit bericht

Berichtnavigatie