Steve Jobsscholen van start met bijeenkomst in Sneek

Share Button

De elf Steve Jobsscholen die dit schooljaar van start gaan, trappen vandaag af met een persbijeenkomst in Sneek. Kinderen op de scholen krijgen les volgens een nieuw onderwijsconcept dat is ontwikkeld in samenwerking met de Stichting O4NT (Onderwijs voor een Nieuwe Tijd).

Alle leerlingen krijgen les op een iPad. Ouders dragen bij aan de community en er wordt gewerkt aan 21st century skills, vaardigheden die nodig zijn in de kenniseconomie. Het gaat dan onder meer om innoveren, flexibiliteit, creativiteit en samenwerken. Daarbij wordt het onderwijs zo veel mogelijk afgestemd op de individuele capaciteiten en interesses van de leerlingen.

Op de scholen die het volledige programma invoeren, zoals in Sneek, hoeft de docent niet meer de hele dag aanwezig te zijn op school. Ook de vaste leerkracht en het vaste leslokaal verdwijnen. De scholen zijn open van half acht ‘s ochtends tot half zeven ‘s avonds.

Toekomst

Over nieuwe vaardigheden die nodig zijn als gevolg van veranderingen in de samenleving, verschenen al diverse artikelen op Edukator. Yuri van Geest schetst in Cyborgs in de klas – misschien eerder dan je denkt (of wilt) een beeld van de wereld over twintig jaar en de implicaties daarvan voor het onderwijs.

Edukator deed in april verslag vanaf de onderwijsbeurs IPON. Diverse sprekers pleiten in het artikel Tablet geeft ruimte aan talent van kinderen voor de inzet van nieuwe technologie om het onderwijs beter af te stemmen op de individuele leerling. In ‘Onderwijs is niet klaar voor de netwerksamenleving’ meer over de visie van Claire Boonstra van Operation Education op het onderwijs van de toekomst.

Locaties

Behalve in Sneek, gaan dit jaar op tien andere plaatsen scholen van start met het nieuwe concept. Dit zijn De Argonaut en Digitalis in Almere, De Amstel, de Ster en Integraal Kindcentrum Zeeburgereiland in Amsterdam, CBS De Regenboog in Emmen, OBS Tweespan in Heenvliet (Bernisse), de Steve Jobsschool in Breda en de Geluksvogel in Maastricht. De 1e Montessorischool in Amstelveen start in de loop van het schooljaar met ‘Montessori voor een nieuwe tijd’.

Meer informatie:
Help mijn kind moet naar een Steve Jobsschool (Blog Onderwijskunde)
iPad: de toekomst van het onderwijs? (Reportage Nieuwsuur met criticus Ad Verbrugge)
Critici waarschuwen voor digitale dementie (Edukator)
Karikatuur van O4NT onderwijs (Netkwesties)

 

Janneke Schuurman (39 Posts)

Janneke Schuurman is zelfstandig journalist, redacteur en vertaler met als specialisaties: onderwijs & ICT, innovatie, globalisering, internationale ontwikkeling.


Over Janneke Schuurman

Janneke Schuurman is zelfstandig journalist, redacteur en vertaler met als specialisaties: onderwijs & ICT, innovatie, globalisering, internationale ontwikkeling.

Er kan niet meer gereageerd worden op dit bericht

Berichtnavigatie