Steeds meer scholen inventariseren ICT-gebruik leerlingen

Share Button

ipadappleWereldwijd maken steeds meer scholen gebruik van een online tool om te inventariseren welke digitale apparatuur kinderen thuis gebruiken. De tool is ontwikkeld door de Britse Open Universiteit.

Your Own Technology Survey (YOTS) wordt al gebruikt op scholen in Groot-Brittannië. In Australië wordt het momenteel uitgerold. De Verenigde Staten, China, Frankrijk en Bangladesh volgen begin volgend jaar.

Het eenvoudige onderzoek brengt in kaart welke digitale apparatuur, zoals mobiele telefoons, tablets of laptops, leerlingen thuis gebruiken en hoe vaak. Volgens bedenkster Fiona Henry van de Britse Open Universiteit, is het in de eerste plaats bedoeld om een beeld te krijgen van de digitale middelen die leerlingen tot hun beschikking hebben. Maar als dat eenmaal bekend is, kunnen middelen ook eenvoudiger gedeeld worden.

Comfort zone

yots“Scholen hebben moeite de digitale kennis van hun leerlingen bij te benen. Het kan lastig zijn om in het klaslokaal op een goede manier daarmee om te gaan”, zegt Henry. Ze stelt dat scholen uit hun ‘comfort zone’ moeten komen en gebruik moeten maken van kennis en middelen die kinderen al hebben.

Volgens haar is er veel interesse in de tool, ook in de Verenigde Staten, waar kinderen in verschillende staten verschillende kennisniveaus hebben als het om digitale techniek gaat.

Het onderzoek geeft gedetailleerde inzage in gebruik van internet en apparaten per leeftijd, groep of geslacht. Ook het type contract dat een kind heeft bij een provider en de bereidheid het apparaat op school te delen met anderen, worden in kaart gebracht.

Er kan niet meer gereageerd worden op dit bericht

Berichtnavigatie