Smart Education Hubs van start

Share Button

De onderwijsstichtingen ASKO (Amsterdam), Sint Josephscholen (Nijmegen) en Laurentius (Delft) zijn uitgekozen om dit jaar mee te doen aan het innovatieprogramma Smart Education Hub van elektronicafabrikant Samsung.

Naast de fysieke inrichting van het klaslokaal met de nieuwste technologie en digitale leermiddelen, worden leraren, directeuren en bestuurders getraind om hun lessen ‘toekomstproof’ te maken.

“Op dit moment is er vaak een digitale kloof tussen leerling en leraar. De Smart Education Hubs gaan gericht werken aan het overbruggen van deze kloof”, zegt Samsung in een persbericht. “Uiteindelijk moet dit bijdragen aan aantoonbaar vernieuwend onderwijs voor kinderen en het creëren van nieuwe les- en leermethoden op school.”

Virtual reality-bril

De Smart Education Hub is samengesteld uit de drie onderdelen: Smart Classroom, Smart Teachers en Smart Sharing.Smart Classroom voorziet de geselecteerde scholen van apparatuur, zoals tablets en virtual reality-brillen (Gear VR), en digitaal lesmateriaal van de vier grootste uitgeverijen.

Smart Teachers bestaat uit een training- en coachingstraject voor leerkrachten, schooldirecteuren en schoolbestuurders met als doel kennis, inzicht en competenties te vergroten in het gebruik van technologie en nieuwe media bij het lesgeven.

Smart Sharing is een platform waarop door zowel de individuele scholen van de deelnemende onderwijsstichtingen onderling, als tussen de Smart Education Hubs kennis gedeeld kan worden. Door succesvolle en minder succesvolle praktijkervaringen te delen, leren de Smart Education Hubs van elkaar. Op termijn is dit kennisplatform ook toegankelijk voor onderwijsstichtingen en scholen die niet deelnemen aan het Smart Education Hub-programma.

Eigen route

De Smart Education Hub kent een centrale programmadoelstelling, maar de deelnemende scholen mogen zelf hun route naar onderwijsvernieuwing bepalen. De inzet van de bij de Smart Classroom behorende digitale leermiddelen (apparaten en lesmateriaal) verschilt per school. Zo is de Haagse basisschool Christoffel, van Laurentius, van plan de Smart Classroom als een ‘live lab’ te gebruiken, terwijl het Wespennest in Amsterdam-Noord (ASKO) de Smart Classroom laat rouleren. Alle Smart Education Hubs maken afspraken met Samsung Nederland over hun te behalen resultaten.

Samsung Nederland werkt voor de Smart Education Hubs samen met de vier grootste educatieve uitgevers: ThiemeMeulenhoff, Noordhoff, Malmberg en Zwijsen. Ook RoboMind is als partner aangesloten, met een vernieuwend lesproduct voor computational learning. KPN en Heutink ict zijn de technologische partners voor respectievelijk de connectiviteit en het technisch beheer van de digitale apparaten en lesmateriaal.

De onderdelen Smart Learning en Smart Sharing worden verzorgd door partner Innofun. Tot slot biedt de start-up Leeruniek een kennisplatform voor het effectiever opsporen en oplossen van leerproblemen met gebruik van big data.

Er kan niet meer gereageerd worden op dit bericht

Berichtnavigatie