Slovenië gaat voortrekkersrol spelen in open en online onderwijs

Share Button

OCWC ConferenceSlovenië wordt een testland voor open en online onderwijs. Het land is het eerste dat op nationaal niveau het initiatief Opening up Education van de Europese Commissie implementeert. Dat heeft de Europese Commissie bekendgemaakt.

Opening up Education wil e-learning en open onderwijs stimuleren op alle schooltypen, van basisonderwijs tot universiteit.  In december zei de voorzitter van de Europese Commissie, Jose Manuel Barroso, dat de Europese Unie meer geld beschikbaar wil stellen voor open leermaterialen. Deze leermaterialen mogen vrij hergebruikt worden.

Onderwijsinnovatie

Het Sloveense initiatief, Opening up Slovenia, wordt gelanceerd tijdens de OCWC Global Conference die van 23 tot en met 25 april wordt gehouden in Ljubljana in Slovenië.

Slovenië wil een testland voor onderwijsinnovatie op alle niveaus worden, zegt Davor Orlic, een van de organisatoren van de conferentie. Daarmee wil het land onderzoekers en bedrijven aantrekken. “Zij kunnen experimenteren met nieuwe businessmodellen voor open onderwijs en open educational resources. Dat alles van de kleuterschool tot beroepsonderwijs en levenslang leren. Het idee is iets te doen wat nog nooit gedaan is en te zien of het werkt.”

Kunstmatige intelligentie

Volgens Orlic is Slovenië bij uitstek een land om te experimenteren met onderwijsinnovatie. Ten eerste is het klein genoeg om een goede connectiviteit te hebben en sterke netwerken te kunnen bouwen tussen partijen.  Ten tweede is het groot genoeg om voldoende ruimte te bieden voor experimenten.

Daarnaast is er volgens hem veel talent in het land. Slovenië heeft per hoofd van de bevolking bijvoorbeeld meer onderzoekers op het gebied van kunstmatige intelligentie dan welk ander land in de wereld ook.

Gerelateerd:
Neelie Kroes: Europese schoolkinderen zijn te weinig digitaal
Onderwijs moet anders, ruim baan voor start-ups

Er kan niet meer gereageerd worden op dit bericht

Berichtnavigatie