‘Scholier moet eigenaar blijven van digitaal document’

Share Button

libreofficeEen document niet meer kunnen openen omdat de komst van nieuwe software dat onmogelijk maakt, kan snel verleden tijd zijn als scholieren overstappen op vrije software. “Daarmee worden ze écht eigenaar van hun document”, zegt Cor Nouws, lid van The Document Foundation.

The Document Foundation is de organisatie die het gratis, open source officepakket LibreOffice uitgeeft. “Het is zeer relevant voor scholieren dat ze leren hoe ze echt eigenaar kunnen zijn van hun documenten, en dat ze er niet na 5 of 10 jaar achter komen dat ze bijvoorbeeld werkstukken niet meer kunnen inzien, tenzij ze bepaalde software kopen”, zegt Nouws. “LibreOffice is een programma dat documenten maakt in ODF-formaat, de internationale open
documentstandaard. En het is ook nog eens heel geschikt om mooie werkstukken mee te maken.”

Vrije software en open standaarden garanderen dat digitale documenten jaren later nog gebruikt kunnen worden, ook als er inmiddels andere software is ontwikkeld.

Document Freedom Day

Ter gelegenheid van Document Freedom Day, vandaag op 25 maart, publiceert de Nederlandstalige LibreOffice-community de handleiding Maak je mooiste werkstuk met LibreOffice Writer. De handleiding richt zich op scholieren vanaf 11 jaar.

Document Freedom Day is bedoeld om het bewustzijn op het gebied van open standaarden te vergroten. Maak je mooiste werkstuk met LibreOffice Writer neemt leerlingen aan de hand bij het opstellen van een werkstuk. Met elke stap
worden één of meer functies uitgelegd. “Aan het einde van de handleiding
staat het raamwerk van hun werkstuk als een huis, en gelijktijdig hebben
de ze veel geleerd over het goed omgaan met documenten in een
tekstverwerkingsprogramma.”

De publicatie zal ook beschikbaar komen in andere talen en tevens verschijnen in een versie voor de leeftijd 9-11 jaar.

LibreOffice is een compleet programma dat gebruikt kan worden op Windows-, Mac- of Linuxcomputers. De software kan gebruikt worden voor tekstdocumenten, werkbladen, presentaties, tekeningen, formules en databases in de vrije open standaard ODF, maar ondersteunt ook het grootste aantal andere bestandsformaten. LibreOffice is vrij te gebruiken en te delen zonder licenties te hoeven kopen.

Er kan niet meer gereageerd worden op dit bericht

Berichtnavigatie