‘Scholen en uitgevers overtreden privacywetgeving’

Share Button

Basisscholen verstrekken veel privacygevoelige gegevens van leerlingen aan uitgevers. Volgens experts overtreden deze scholen en uitgevers daarmee de Wet bescherming persoonsgegevens. Dat meldt RTL-nieuws vanavond.

Bijna alle scholen zouden persoonsgegevens van leerlingen verstrekken aan de stichting Basispoort van de uitgevers Malmberg, Zwijsen, ThiemeMeulenhoff en Noordhoff. Het gaat onder meer om informatie over prestaties van leerlingen.

Gegevens zijn geld waard

Hoogleraar computerveiligheid Bart Jacobs zegt op rtlnieuws.nl dat uitgeverijen maar heel beperkte privacyverklaringen op hun website hebben staan over wat ze met de gegevens doen.  “Volgens die verklaring kunnen ze de gegevens aan Jan en allemaal verkopen. Ik begrijp dat ze zeggen dat ze dat niet doen, maar deze gegevens zijn geld waard.”

De scholen zeggen toestemming te hebben gegeven voor de verstrekking van de gegevens omdat ze anders het digitale lesmateriaal van de uitgevers niet kunnen gebruiken.

Afgelopen zomer hebben de sectorraden van het voortgezet onderwijs en basisonderwijs aangegeven dat de privacy van leerlingen beter beschermd moet worden. De sectorraden willen onder meer dat gegevens vaker geanonimiseerd worden en dat bedrijven  transparanter zijn over wat ze met de data doen.

De uitgeverijen zeggen al enige tijd te werken aan nadere afspraken met het onderwijs over privacy. De reactie van de Branchevereniging Groep Educatieve Uitgeverijen op het RTL-artikel is hier te lezen.

Meer over dit onderwerp:
‘Onderwijssoftware is bedreiging voor de privacy’
CBP: Tabletverhuurder Snappet schendt privacy leerlingen

Er kan niet meer gereageerd worden op dit bericht

Berichtnavigatie