Onderzoekers zien kansen voor moocs in voortgezet onderwijs

Share Button

moocsBritse onderzoekers stellen dat er “aanzienlijke kansen” liggen voor providers van massive open online courses (moocs) gericht op het voortgezet onderwijs en de laatste klassen van het basisonderwijs.

Momenteel zijn vooral universiteiten bezig met de ontwikkeling van gratis online cursussen. Volgend jaar komen de eerste Nederlandse hbo-instellingen met een mooc.

Het rapport dat werd geschreven in opdracht van het Britse ministerie van Onderwijs, wijst erop dat er nu relatief weinig moocs zijn voor het voortgezet onderwijs. Dat biedt kansen voor Britse bedrijven. “Zij moeten snel handelen, anders lopen ze het risico dat buitenlandse bedrijven hen inhalen”, staat in het rapport.

Expertise

“De rest van de wereld zal expertise opbouwen en die aan ons verkopen”, zegt Bob Gomersall, de voorzitter van Virtual College. “We kunnen nu op de bus stappen, of die missen.”

De onderzoekers adviseren bij de ontwikkeling van moocs voor het voortgezet onderwijs samen te werken met Bitesize van de BBC en OpenLearn. Bitesize is een website met educatieve filmpjes en games van de BBC.  OpenLearn is een initiatief van de Britse Open Universiteit.

Moeilijk

De auteurs constateren verder dat leraren het moeilijk vinden om zelf moocs te maken. Ze investeren veel tijd in het ontwikkelen en delen van materiaal, maar meestal gaat dat niet om videomateriaal – en moocs drijven voor een belangrijk deel op video.

Er kan niet meer gereageerd worden op dit bericht

Berichtnavigatie