Obama geeft ondernemers meer open (onderwijs)data

Share Button

obamaDe Amerikaanse president Barack Obama heeft gisteren een uitvoeringsbesluit getekend dat  overheidsinformatie beter beschikbaar moet maken voor burgers en bedrijven. De ‘open data’ moet gepubliceerd worden in een formaat dat eenvoudig gelezen kan worden door computers.

Het gaat bijvoorbeeld om informatie van de federale overheid op het gebied van onderwijs, landbouw, gezondheidszorg, wetgeving en energie. “We maken het eenvoudiger om data te vinden en gebruiken, zodat ondernemers producten en diensten kunnen ontwikkelen die we ons nu nog niet kunnen voorstellen”, zei Obama gisteren in een verklaring.

Afhankelijk van hoe de betreffende overheden het besluit implementeren, kunnen de Verenigde Staten het meest transparante land ter wereld worden als het gaat om open data.

Gps

Eerder al werden met behulp van satellietgegevens van de overheid gps-diensten ontwikkeld. “Twee soorten open data van de overheid, weerinformatie en gps, zijn alleen al garmtientallen miljarden dollars waard voor de Amerikaanse economie”, zei Todd Park, chief technology officer bij het Witte Huis.

De website www.data.gov moet een centrale rol gaan spelen bij de uitvoering van het open data-besluit. De in 2009 gelanceerde site wordt hiervoor uitgebreid.

In Nederland werd in januari 2011 een portaal voor open data gelanceerd, data.overheid.nl. Dit portaal heeft ook een onderwijssectie.  Voorbeelden van diensten die met open data zijn ontwikkeld, zijn buitenradar.nl en weetmeer.nl.

Open educational resources

De regering-Obama stimuleert ook openheid op andere terreinen. In januari 2011 trok de regering  2 miljard dollar (500 miljoen per jaar gedurende een periode van 4 jaar) uit voor http://www.dreamstime.com/-image11459614het hoger onderwijs. Alle onderwijsmaterialen die met dat geld ontwikkeld worden, moeten gepubliceerd worden onder Creative Commons-licentie. Dat betekent dat het materiaal vrij hergebruikt, gekopieerd en veranderd mag worden.

Open licenties krijgen de laatste jaren steeds meer aandacht in het onderwijs. Nederland kent sinds 2009 Wikiwijs, een internetplatfrom waar docenten onderwijsmateriaal kunnen delen.  De TU Delft publiceert sinds kort via het platform edX online cursussen onder Creative Commons-licentie.

Janneke Schuurman (39 Posts)

Janneke Schuurman is zelfstandig journalist, redacteur en vertaler met als specialisaties: onderwijs & ICT, innovatie, globalisering, internationale ontwikkeling.


Over Janneke Schuurman

Janneke Schuurman is zelfstandig journalist, redacteur en vertaler met als specialisaties: onderwijs & ICT, innovatie, globalisering, internationale ontwikkeling.

Er kan niet meer gereageerd worden op dit bericht

Berichtnavigatie