Nieuw online antipestprogramma getest door vmbo’ers

Share Button

Deze week start de Open Universiteit een eenjarig onderzoek onder 2.400 leerlingen van 24 vmbo-scholen in Nederland naar de effectiviteit van een nieuw online anti- cyberpestprogramma. Pestkoppenstoppen is in Nederland het eerste antipestprogramma dat op effectiviteit wordt onderzocht.

Het is ontwikkeld door de Open Universiteit en biedt online adviezen op maat aan 13- tot 15-jarige slachtoffers van cyberpesten. Doel van het programma is om slachtoffers te leren hoe ze beter kunnen omgaan met cyberpesten en de gevolgen daarvan. De verwachting is dat na het doorlopen van het programma het pesten gestopt is of minder negatieve gevolgen heeft.

Online en anoniem

“Uit onderzoek van de Open Universiteit blijkt dat jongeren het erg moeilijk vinden om met hun ouders en leerkrachten te praten over hun negatieve online ervaringen. Ze  zoeken liever online en anoniem hulp voor hun problemen”, zeggen dr. Francine Dehue en dr. Trijntje Völlink, beiden universitair docent bij de faculteit Psychologie van de Open Universiteit. “Cyberpesten kan dus het best worden aangepakt door rechtstreeks online hulp te bieden aan het slachtoffer, zonder de inmenging van ouders en leerkrachten.”

Er kan niet meer gereageerd worden op dit bericht

Berichtnavigatie