Moocs zijn de hype ‘definitief voorbij’

Share Button

Martin WellerMassive open online courses (moocs) zijn de hype definitief voorbij, zegt Martin Weller, hoogleraar Onderwijstechnologie aan de Britse Open Universiteit. Het is tijd om moocs aan te passen, te verbeteren en een verdienmodel te vinden.

In een interview met het Network of Academics and Professionals (NAP), zegt Weller dat hij gemengde gevoelens heeft over de veranderingen in het onderwijs in de afgelopen tien jaar. “In het algemeen heeft nieuwe technologie ertoe geleid dat het onderwijs flexibeler is geworden en meer mensen bereikt dan alleen de traditionele universiteitsstudent. Maar nieuwe ontwikkelingen zijn ontzettend gehypet en technologie kan ook gezien worden als een route voor commerciële belangen om de rol van de universiteit te ondermijnen.”

Weller was betrokken bij de eerste grote e-learningcursus in Groot-Brittannië. Die werd in 1999 gelanceerd en telde 12.000 studenten. Momenteel is hij directeur van het OER Research Hub Project.

Open onderwijs

De opkomst van moocs heeft open onderwijs en e-learning in het algemeen uit de marge gehaald, zegt hij. De toetreding van prestigieuze universiteiten tot het domein “verandert het hele landschap.” “Universiteiten en overheden zullen steeds vaker naar deze mogelijkheden kijken. We gaan een fase in waarin veel verschillende technologieën geavanceerder worden en meer worden geïntegreerd in het onderwijs, zoals mobiel leren, sociale media en learning analytics.”

Weller adviseert voorstanders van moocs om kritiek serieus te nemen, aangezien deze cursussen nog steeds flinke beperkingen hebben op het gebied van pedagogiek en er hoge aantallen uitvallers zijn. “Bij de Open Universiteit weten we al jaren dat studenten veel begeleiding nodig hebben. Dat geldt in het bijzonder voor het type student dat je met moocs zou willen bereiken: mensen die geen toegang hebben tot het traditionele hoger onderwijs.”

Weller een van de sprekers op de conferentie EDEN 2015 die van 9 tot 12 juni wordt gehouden in Barcelona. In 2014 publiceerde hij het boek The Battle for Open, dat vrij te downloaden is.

Er kan niet meer gereageerd worden op dit bericht

Berichtnavigatie