Ivoorkust komt met eigen tablet voor onderwijs

Share Button

Volgende maand komt de Qelasy op de markt, een Afrikaanse tablet bedoeld voor schoolkinderen. De tablet is ontworpen in Ivoorkust en de eerste in zijn soort in Afrika.

De Qelasy vervangt alle tekstboeken, rekenmachines en individuele schrijfborden die vaak op Ivoriaanse scholen worden gebruikt. Ook biedt hij een elektronische omgeving waarin leraren kunnen communiceren, meldt persbureau IPS.  “We willen de digitale kloof dichten tussen het Zuiden en het Noorden en het Ivoriaanse onderwijs in de 21e eeuw brengen”, zegt Thierry N’Doufou, een van de tien  IT-specialisten die de tablet ontwierpen.

Qelasy betekent ‘klaslokaal’ in verschillende Afrikaanse talen, inclusief Akan, Malinke, Lingala en Bamileke. Het Qelasy-team heeft alle door de overheid goedgekeurde Ivoriaanse tekstboeken gedigitaliseerd en verrijkt met beelden en videomateriaal.

De Ivoriaanse tablet wil niet concurreren met de iPad en andere tablets. N’Doufou zegt zich ervan bewust te zijn dat de markt voor deze apparaten niet eenvoudig is. Bovendien zijn er al een tiental andere Afrikaanse tablets op de markt. Die richten zich echter niet specifiek op onderwijs, zei hij tegen nieuwssite France.24.

Surfen of gamen

De tablet gebruikt het besturingssysteem Android en is bestand tegen water, stof, droogte en hitte. “Alles wat een Afrikaanse leerling op weg naar school kan tegenkomen”, zegt N’Doufou. “We wisten dat we een eigen product moesten maken, speciaal gericht op de behoeften van consumenten hier.”

Ouders en leraren kunnen bepalen waar kinderen de tablet voor mogen gebruiken. Zij kunnen bepalen of ze ermee op internet mogen surfen of gamen, en daarbij bijvoorbeeld een tijdlimiet instellen. Verder is er een webshop geopend waar ouders en onderwijzers kunnen kiezen uit meer dan duizend betaalde apps en overige onderwijsmaterialen.

Hoewel de Qelasy zich op het onderwijs richt, heeft marketingdirecteur Fabrice Dan plannen de tablet ook voor andere markten geschikt te maken. “We geloven dat technologie tot een positieve verandering kan leiden. En we geloven in onderwijs. Maar uiteindelijk willen we ons ook gaan richten op andere sectoren, zoals de landbouw en microkredieten.”

Duur product

De exacte prijs van de Qelasy is nog niet vastgesteld, maar de tablet zal naar verwachting tussen 200 en 230 euro gaan kosten. Dat is een flinke prijs in een land waar, volgens cijfers van de overheid slechts 2 van de 23 miljoen inwoners tot de middenklasse worden gerekend die tussen 2 en 20 dollar per dag verdient.

N’Doufou rekent erop dat de overheid een aantal tablets afneemt voor gebruik in scholen, maar los daarvan zal het toch vooral een product zijn voor mensen met de hoogste inkomens. Voorlopig is de Qelasy alleen verkrijgbaar in Ivoorkust, maar het bedrijf wil zich in de toekomst ook gaan richten op andere Franstalige Afrikaanse landen.

Of het product een succes zal worden, hangt mede af van factoren als elektriciteitsvoorziening. In Ivoorkust heeft slechts 59 procent van de bevolking elektriciteit. Een tablet met een accu die ongeveer 8 uur werkt, is dus niet voor iedereen geschikt. N’Doufou wijst er echter op dat 80 procent van de Ivorianen een mobiele telefoon heeft, ondanks de gebrekkige elektriciteitsvoorziening. “Mensen vinden daar in de dorpen wel oplossingen voor. Zo zal dat ook met tablets gaan.”

Hoewel de tablet grotendeels is ontworpen in Ivoorkust, is hij geassembleerd in Shenzen, in China. Daar liet Siregex, het bedrijf achter de Qelasy, 10.000 exemplaren maken.

Er kan niet meer gereageerd worden op dit bericht

Berichtnavigatie