ICT kan wel wat Ubuntu gebruiken

Share Button

Integratie van ICT in het onderwijs is ook in Afrika een waardig doel. Negroponte met z’n One-Laptop-Per-Child denkt dat die blending gebeurt als je de laptops als het ware vanuit helikopters in de Afrikaanse dorpen laat afdalen. Anderen denken dat het een soort time sharing is, als er te weinig leraren zijn: dan maar via de virtuele wereld.

Mij dunkt dat er een heel ander soort blended learning de motor tot vernieuwing zal blijken. Die van de blending van educatie en ICT met de lokale context en cultuur.

De Afrikaanse context is echt anders dan die van waaruit de ICT normaliter ontwikkeld wordt. Het is een samenleving gebaseerd op Ubuntu: “Ik ben omdat Wij zijn”. In Afrika is de gemeenschap geen optelsom van individuen zoals in het Westen. In Afrika positioneert het individu zich als een afgeleide van de gemeenschap. Dus opleiding in gemeenschapszin wordt gewaardeerd. Een versterking van individualiteit levert fronzen op.

Gelukkig, in dat gemeenschappelijke, daar is ICT nu juist zo goed in. Maar, vooralsnog voor een gemeenschap gezien vanuit een individu achter een apparaat, op z’n Westers. Niet zozeer voor het individu gezien vanuit de gemeenschap, op z’n Afrikaans.

Radio

Er is een mooie uitzondering, de uitzaaier van Informatie via Communicatie Technologie bij uitstek: de radio! Ja, die valt ook onder het kopje ICT. In Afrika blijft radio de belangrijkste bron van informatie. En die radio is al uitstekend geblend in de educatie en samenleving.

En de mobiele telefoon? Ja, die is ook belangrijk, al was het alleen maar omdat het vooralsnog het enige apparaat is dat een gemiddelde Afrikaan – naast de radio – in handen heeft. Maar het is nog wel een individueel ding, zo’n telefoon, nog niet echt een gemeenschapsapparaat. Er valt dus nog wat te innoveren.

Het is dus tijd voor blended learning op z’n Ubuntu’s, met een apparaat en de diensten die zich richten op gemeenschap – iets wat Facebook eigenlijk wel aardig doet. Dan gaat de blending van ICT en educatie in stroomversnelling, als ook in Afrika de techniek en
context samenvloeien.

Of, willen we wachten totdat iedereen verwesterd is? Wat mij betreft kan de ICT nog wel wat Ubuntu gebruiken.

*

Gertjan van Stam (5 Posts)

Gertjan van Stam is social entrepreneur. Hij woont in Harare (Zimbabwe), werkt samen, studeert en publiceert in de Afrikaanse context.


Over Gertjan van Stam

Gertjan van Stam is social entrepreneur. Hij woont in Harare (Zimbabwe), werkt samen, studeert en publiceert in de Afrikaanse context.

Er kan niet meer gereageerd worden op dit bericht

Berichtnavigatie