HP verkoopt 1,5 miljoen Ubuntu-laptops voor het onderwijs

Share Button

Anderhalf miljoen laptops van Hewlett-Packard met het gratis besturingssysteem Ubuntu hebben hun weg gevonden naar het onderwijs. De laptops zijn zowel door individuen als door instituten aangeschaft, meldt Ubuntu Insights.

De laptops met open software bieden een alternatief voor Windows en dure licenties. Ze zijn, vanwege de goede taalondersteuning in Hindi, Urdu en Assamees, onder meer ingekocht door de Indiase deelstaat Uttar Pradesh.

In Mexico zijn de Ubuntu-HP-laptops direct te koop bij de winkelketen Bodega Aurerra. De eerste lading laptops werd daar drie keer sneller verkocht dan verwacht. In China worden in 1500 winkels laptops met een Chinese versie van Ubuntu verkocht.

Geen licentiekosten

Ubuntu is de populairste variant van het besturingssysteem Linux. De software werkt goed met betaalbare hardware. Computers kunnen daardoor relatief goedkoop worden aangeboden. Ubuntu is open software en kent daarom geen licentiekosten. De computers, die zijn uitgerust met het eveneens gratis kantoorsoftwarepakket LibreOffice en diverse onderwijsapplicaties, zijn bovendien vrij van virussen.

Eerder al bracht computerfabrikant Dell een laptop op de markt met het besturingssysteem Ubuntu.

Er kan niet meer gereageerd worden op dit bericht

Berichtnavigatie