Hoger onderwijs krijgt snelle trans-Atlantische verbinding

Share Button

ana-200GHet hoger onderwijs krijgt een geavanceerde verbinding die het mogelijk maakt gegevens tussen Noord-Amerika en Europa te verzenden met snelheden die tot nu toe alleen op het vasteland haalbaar waren, meldt SURFnet.

Tot nu toe liepen de intercontinentale transmissiesnelheden steeds een generatie achter bij de snelheden van de moderne netwerken op het vasteland. Met het nieuwe ringnetwerk kunnen onderzoekers in de Verenigde Staten en Noord-Europa hun gegevens voor onderwijs en onderzoek probleemloos uitwisselen op een snelheid van 100 Gbit/s.

Terabytes

De zogenoemde ANA-200G-verbinding speelt in op twee trends, zegt Erik Huizer, chief technology officer bij SURFnet, een van de partijen die betrokken is bij het netwerk dat deze week is opgeleverd. “De wetenschap is steeds meer ‘data gedreven’, waarbij datasets worden gebruikt die afkomstig zijn van grootschalige experimenten op terabyte-niveau. Daarbij worden experimenten steeds vaker uitgevoerd in internationale samenwerkingsverbanden, waarbij onderzoekers wereldwijd snel toegang willen tot die datasets. Door ANA-200G kan het onderwijs en onderzoek in de VS en Europa hier nu ten volle van profiteren.”

Open Exchange Points

Netwerken sluiten aan op ANA-200G via een aantal zogeheten open exchange points waar via optische verbindingen data wordt uitgewisseld. De open exchange points met een sleutelrol in ANA-200G zijn MAN LAN in New York City, WIX in Washington DC, NetherLight in Amsterdam en GÉANT Open in London. Deze exchange points volgen een open verbindingsbeleid, zodat aansluiting op het netwerk mogelijk is voor iedereen. Voor het gebruik van deze verbindingen is wel toestemming van de eigenaren nodig.

Naast SURFnet, de Nederlandse ICT-samenwerkingsorganisatie van het hoger onderwijs en onderzoek, zijn bij de lancering van ANA-200G nog drie andere geavanceerde netwerken voor onderwijs en onderzoek betrokken:  Internet2 (Verenigde Staten) NORDUnet (Scandinavië)en CANARIE (Canada).

Er kan niet meer gereageerd worden op dit bericht

Berichtnavigatie