Gratis cursusmateriaal Open Universiteit op één website

Share Button

De Open Universiteit heeft het aanbod van gratis cursusmateriaal bijeengebracht op één website. Naast cursussen is het gratis aanbod in de loop der jaren uitgebreid met moocs, masterclasses, webinars en kennismakingscursussen.

In 2006 nam de Open Universiteit het initiatief om gratis open online cursussen aan te gaan bieden. Deze cursussen laten een grote variatie zien in opzet, omvang, onderwerpen, begeleidingsvormen, tentamineringsmogelijkheden en zelfs voertaal. Een paar cursussen zijn Engelstalig. Sommige zijn opgezet in samenwerking met partners, zoals NOT/Teleac, of in het kader van Europese samenwerkingsprojecten.

Masterclasses

De afgelopen jaren is het open onderwijsaanbod uitgebreid met online masterclasses en webinars over actuele onderwerpen. De masterclasses hebben meestal een doorlooptijd van een week en combineren zelfstudiemateriaal, live-sessies met experts en onderzoekers, en interactie via chat en fora. Het materiaal en de opnamen blijven na afloop beschikbaar.

De faculteiten Onderwijswetenschappen en Informatica hebben voor hun cursussen korte, open kennismakingscursussen gemaakt: het zijn delen uit het materiaal van de reguliere cursussen waardoor een goed beeld ontstaat van het onderwerp en de cursus. De kennismakingscursussen zijn nog altijd goed geschikt voor zelfstudie, maar anders dan in de reguliere cursus is er geen begeleiding en tentaminering mogelijk.

Europees initiatief

De overzichtspagina is mede gemaakt in het kader van een Europees initiatief op het gebied van moocs. Dit initiatief wordt getrokken vanuit de Open Universiteit. Op donderdag 25 april 2013 vindt de officiële lancering door middel van een live uitzending vanuit Heerlen en Brussel. De lancering kan worden gevolgd op 25 april van 11.00 tot 12.00 uur (Nederlandse tijd).

 

Er kan niet meer gereageerd worden op dit bericht

Berichtnavigatie