‘Google schendt privacy door e-mails leerlingen te scannen’

Share Button

Internetbedrijf Google heeft toegegeven dat het op grote schaal e-mails van leerlingen en studenten heeft gescand. Het gaat om mail die verstuurd werd door gebruikers van de gratis online samenwerkingssoftware Google Apps for Education.

Een Amerikaanse federale rechtbank buigt zich over de klacht dat het bedrijf hiermee de privacy schendt. Een woordvoerder van Google gaf aan dat de e-mails voor verschillende doeleinden, inclusief reclamedoeleinden, “gescand en geïndexeerd” worden. Dat zou gaan via een automatisch proces in Gmail, dat ook bij andere gebruikers van de e-maildienst wordt toegepast.

Het bedrijf wilde niet zeggen of er op grond van de scans profielen worden samengesteld van gebruikers van Google Apps for Education, meldt Education Week.

Big data

De uitspraak van de rechter is belangrijk, zeggen experts, gezien de ontwikkelingen rond big data en learning analytics. Het gebruiken van digitale leerlingengegevens valt in de Verenigde Staten onder de Family Educational Rights and Privacy Act (FERPA). Het Amerikaanse ministerie van Onderwijs gaf onlangs richtlijnen uit die erop lijken te wijzen dat het gedrag van Google in strijd is met de wet.

Andere experts stellen echter dat de wetgeving achterhaald is en niet van toepassing kan zijn op nieuwe, complexe privacyvragen die big data met zich meebrengen.

Onderscheid

Hoewel het proces zich grotendeels richt op consumenten die Gmail gebruiken, bevinden zich onder de eisers ook twee studenten die op hun universiteit verplicht werden Gmail te gebruiken nadat hun opleiding had besloten over te stappen op Google Apps for Education.

Zij stellen dat Google geen onderscheid maakt tussen consumenten die Gmail gebruiken en leerlingen en studenten die via Google Apps for Education verplicht worden een Gmail-account gebruiken.

Een social media-expert schetst op de website Education Week een hypothetische situatie. Stel dat een docent die Google Apps for Education gebruikt, een ouder e-mailt over de achterstand of mentale gezondheid van een kind. “Wat doet Google met die informatie, en wie weet welke problemen dat in de toekomst kan veroorzaken voor dat kind? Vroeger werd zo’n dossier opgeborgen in een kast, maar nu kan het een leven lang aan je blijven kleven.”

Er kan niet meer gereageerd worden op dit bericht

Berichtnavigatie