‘Gepersonaliseerd leren wordt de norm’

Share Button

Persoonlijke leerroutes zullen in de komende vijf jaar steeds meer ingeburgerd raken. Dat zegt IBM Research, dat deze week zijn jaarlijkse lijst met technologietrends publiceert. IBM Research is de onderzoekstak van het gelijknamige computerbedrijf.

Sinds het klaslokaal bestaat, bestaat er een situatie waarin één docent voor een groep leerlingen of studenten staat. Iedereen krijgt hetzelfde materiaal, omdat individuele aandacht voor dertig leerlingen niet mogelijk is. De snelle digitalisering biedt echter kansen onderwijs op maat te geven, of het nu om kleuters of universitaire studenten gaat, zegt IBM.

E-cursus

Gratis online cursussen (moocs: massive open online courses) maken educatieve content beschikbaar voor iedereen met een internetverbinding. De uitgevers maken hun content vaak ook aantrekkelijker en geschikt voor gebruik in een klaslokaal. Met mobiele apparaten is het mogelijk overal en altijd te leren.

Al dit digitale onderwijs creëert een enorme hoeveelheid data over alle aspecten van het doceren en leren. Niet alleen scores van toetsen maar ook informatie over het gedrag van een leerling op digitale platforms.

Specifieke content

IBM verwacht dat onderwijsinstellingen leren steeds meer online gaan aanbieden. Zo kunnen ze over een langere periode gegevens verzamelen, dossiers aanleggen van leerlingen en studenten, en de leerervaring personaliseren. Deze online systemen zouden ook aangeven welke studenten dreigen uit te vallen en wanneer interventie nodig is.

De online systemen geven ook informatie over de leerstijlen en interesses van leerlingen. Op grond daarvan kan specifieke content worden aangeboden.

Er kan niet meer gereageerd worden op dit bericht

Berichtnavigatie