Franse do-it-yourself-school krijgt 60.000 aanmeldingen

Share Button

Een nieuwe computerschool in Parijs heeft maar liefst 60.000 aanmeldingen gekregen. Op de school, een initiatief van de Franse telecommagnaat Xavier Niel, leiden programmeurs zichzelf op door problemen op te lossen.

Niel heeft 67 miljoen euro geïnvesteerd in de opleiding in Parijs om de toegang gratis te houden. Hij hoopt dat zijn school – die de naam 42 kreeg – bijdraagt aan het oplossen van het tekort aan computerprogrammeurs en werkloze jongeren een nieuwe kans geeft.

Geen vooropleiding nodig

Iedereen tussen 18 en 30 jaar oud kan zich, ongeacht opleiding of achtergrond, aanmelden voor de school. Wel wordt  een uitgebreide selectieprocedure gehanteerd: per potentiële student wordt, na een eerste selectie, een maand uitgetrokken om te beoordelen of hij/zij geschikt is. In die periode moeten kandidaten werken aan oplossingen voor computerproblemen.

Momenteel zijn nog 4000 kandidaten in de race. Slechts 800 studenten mogen jaarlijks aan de opleiding beginnen.

Probleemoplossing

Directeur Nicolas Sardirac zegt dat potentiële studenten niet worden beoordeeld op hun kennis, maar op de manier waarop ze denken. Hij zoekt studenten die in staat zijn outside-the-box te denken.  “We willen dat ze leren oplossingen voor problemen te vinden, want we weten niet welke problemen de toekomst brengt. Daarom kweken we studenten die in staat zijn zelf te leren.”

De naam van de school, 42, is geïnspireerd op het boek The Hitchhikers Guide to the Galaxy, waarin 42 het antwoord is op de vraag van het leven. Het is de bedoeling dat de opleiding in november van start gaat.

Janneke Schuurman (39 Posts)

Janneke Schuurman is zelfstandig journalist, redacteur en vertaler met als specialisaties: onderwijs & ICT, innovatie, globalisering, internationale ontwikkeling.


Over Janneke Schuurman

Janneke Schuurman is zelfstandig journalist, redacteur en vertaler met als specialisaties: onderwijs & ICT, innovatie, globalisering, internationale ontwikkeling.

Er kan niet meer gereageerd worden op dit bericht

Berichtnavigatie