“Europese Unie moet Digitale Unie worden”

Share Button

De Europese Unie moet een “Digitale Unie”worden. Dat zei Günther Oettinger, eurocommissaris voor de Digitale Economie, vandaag via Twitter bij de presentatie van de Europese plannen voor een 5G-netwerk in Europa.

Over de standaarden voor 5G, de opvolger van 4G, wordt later dit jaar en in 2016 gesproken met internationale partners. Een nieuw netwerk is nodig om het sterk groeiende internetverkeer en het gebruik van draadloze technologie door mensen en machines in 2020 nog te kunnen verwerken. Tegen 2020 zal het internet- en dataverkeer naar verwachting 30 keer hoger liggen dan nu.

Internet of Things

Tegen 2020 moeten apparaten en mensen continu in verbinding met internet kunnen staan, ook in het openbaar vervoer, dichtbevolkte en afgelegen gebieden. 5G moet niet alleen snellere verbindingen mogelijk maken, maar ook sensoren, objecten, apparaten, data en toepassingen met elkaar verbinden via internet (het Internet of Things). Te denken valt daarbij aan bijvoorbeeld  (service)robots, auto’s, kleding en huizen.

In een aantal video’s op YouTube laat de Digitale Agenda voor Europa enkele toepassingen zien van het Internet of Things.

De Europese Commissie werkt al aan de wettelijke en technische basis voor de introductie van 5G. Vorig jaar werd een overeenkomst gesloten met Zuid-Korea over de ontwikkeling van een nieuw netwerk. Bij de Europese plannen zijn naast Koreaanse bedrijven, ook Alcatel-Lucent, Ericsson, Nokia, Orange, Thales Alenia Space en andere partijen betrokken.

Er kan niet meer gereageerd worden op dit bericht

Berichtnavigatie