Eerste pan-Europese mooc-platform van start

Share Button

e-learningDeze week wordt het eerste pan-Europese universitaire mooc-platform, OpenupEd, gelanceerd. Aan het initiatief doen partners uit 11 landen mee. Samen bieden zij 40 massive open online courses aan in 12 verschillende talen.

Aan het initiatief van de European Association of Distance Teaching Universities (EADTU) doen voornamelijk open universiteiten mee. De partners zijn afkomstig uit Frankrijk, Italië, Litouwen, Nederland, Portugal, Slowakije, Spanje, Engeland, Rusland, Turkije en Israël.

Open onderwijs

Androulla Vassiliou, Europees commissaris voor Onderwijs, hoopt dat OpenupEd het onderwijs toegankelijk maakt voor tienduizenden studenten en dat het scholen en universiteiten zal stimuleren om meer innovatieve en flexibele leermethoden te gebruiken. “De moocs-beweging blijkt vooral in de Verenigde Staten bewezen populair te zijn, maar deze introductie op Europees niveau zal het programma naar een nieuw plan tillen.”

Vassiliou zegt het initiatief te zien als een belangrijk onderdeel van de strategie voor het ‘openen’ van het onderwijs, die deze zomer door de Europese Commissie wordt gelanceerd.

Open Universiteit

Het initiatief wordt geleid door Fred Mulder, voorzitter van de EADTU-taakgroep open onderwijs en Unesco-leerstoelhouder in Open Educational Resources (Open Leermaterialen). “We hebben veel te bieden in Europa als we kijken naar de mogelijkheden die gecreëerd worden door de revolutie van de moocs, met name vanuit het bredere perspectief van het ‘openen’ van onderwijs”, zegt hij.

“Ons doel is te voorzien in de behoefte aan een meer toegankelijk hoger onderwijssysteem, waarbij de lerende centraal staat. De Europese moocs zullen kwaliteit en zelfstudiemateriaal bieden en een brug slaan tussen informeel leren en formeel onderwijs. Voor sommige cursussen kun je officiële studiepunten behalen die kunnen meetellen bij het behalen van een graad. En we koesteren zowel culturele als talige diversiteit.”

Eigen taal

De cursussen variëren van wiskunde tot economie, van e-vaardigheden tot e-commercie, van klimaatverandering tot cultureel erfgoed, van maatschappelijk verantwoord ondernemen tot het moderne Midden-Oosten en van taalverwerving tot het schrijven van fictie. Elke partner biedt cursussen aan via zijn eigen leerplatform en tenminste in zijn eigen taal. Momenteel kan er worden gekozen uit de elf talen van de partners, plus Arabisch.

Op donderdag 25 april lanceert Vassiliou samen met Mulder en EADTU-president Will Swann het Europese initiatief voor moocs in een online persmeeting. De meeting kan online worden gevolgd op: www.ou.nl/moocs.

Er kan niet meer gereageerd worden op dit bericht

Berichtnavigatie