De onverwachte voordelen van een tablet in het onderwijs

Share Button

ipadHet gebruik van de tablet in het onderwijs brengt onverwachte voordelen met zich mee. Een van de opvallendste is dat kinderen die overdag veel in een digitale omgeving bezig zijn, na schooltijd vaker buitenspelen.

Toen Maurice de Hond zijn visie voor een Steve JobsSchool bedacht, bleek al snel dat een tablet een essentieel leermiddel binnen dit concept zou zijn.

Om doelen als gepersonaliseerd leren of het voorbereiden voor de toekomst te kunnen realiseren, zou een digitaal leermiddel, de tablet, nodig zijn. Ook het werken aan (een deel van) de 21st century skills en het werken in een digitale leeromgeving waren dingen waar O4NT, de organisatie achter de Steve JobsScholen, heel bewust de tablet voor ging inzetten.

Nu de scholen al weer bijna een jaar draaien, blijken er veel meer voordelen aan een tablet te zijn dan van tevoren ingeschat was. Niet allemaal even belangrijk en essentieel, maar wel voordelen waarmee met name leerkrachten en leerlingen erg content zijn.

Funfactor

De belangrijkste is wel de funfactor die de tablet voor kinderen met zich meebrengt. Kinderen vinden het veel leuker om opgaven te maken met behulp van een tablet in een uitdagende omgeving. Zo hebben verscheidene kinderen in drie maanden tijd al duizenden sommen gemaakt omdat ze de omgeving waarin ze die maken zo leuk vinden. Voor leerkrachten is het vooral belangrijk dat leerlingen goed inoefenen. Maar het feit dat ze dat met zeer veel plezier doen, maakt het werk voor de leerkracht een stuk eenvoudiger.

KlasbordDoor de camera die op de tablet zit, is er een veel intensiever contact met ouders. Leerkrachten maken veel vaker foto’s van de dagelijks activiteiten. Ze kunnen die met een knop delen met ouders. Dat gebeurt bijvoorbeeld op een Facebook-pagina of in een beschermde omgeving, zoals Klasbord, voor de ouders van hun groep. Vanwege de eenvoud doen leerkrachten dit ook veel vaker. Hierdoor zijn ouders vaak bijna ‘live’ op de hoogte van de activiteiten die hun kind die dag uitgevoerd heeft. Dit zorgt voor ouders die veel meer betrokken zijn.

Eigen leermateriaal

Door de tablet kunnen ouders en leerlingen hun eigen leermateriaal inbrengen. Zeer regelmatig worden leerkrachten door zowel ouders als leerlingen getipt over goede educatieve apps of websites. Hierdoor voelen ouders zich veel meer betrokken bij het leerproces. Het leren van het kind wordt een samenwerkingsverband tussen kind, ouder en leerkracht. De kinderen zelf merken dat ze echt invloed hebben op wat ze leren en de wijze waarop. Dit versterkt hun zelfvertrouwen en maakt ze tegelijkertijd medeverantwoordelijk voor hun eigen leerproces.

Het werken in een digitale leeromgeving lijkt voor de meeste kinderen een vanzelfsprekendheid. Het sluit aan bij hun eigen wereld. Dit is vooral te zien in het gemak waarmee leerlingen nieuwe digitale vaardigheden aanleren. Al heel snel zijn die vaardigheden zelfs beter dan die van de leerkracht. De leerling wordt dan de expert en gaat andere kinderen deze vaardigheden aanleren. Er ontstaat een natuurlijk proces waarbij de rol van de leerkracht als alwetende en de leerling als onwetende langzaam vervaagt. Het moge voor iedereen duidelijk zijn dat dit fantastisch is voor het zelfvertrouwen van de leerling.

Buiten spelen

Het laatste voordeel is vrij bijzonder. Leerlingen van een Steve JobsSchool spelen na schooltijd vaker buiten dan andere kinderen, als na een paar maanden het spannende en nieuwe van de tablet af is. Het blijkt dat leerlingen die de hele schooldag al in een digitale omgeving gewerkt hebben, na schooltijd de tablet vaak opzij leggen en buiten gaan spelen. Leerlingen die op school de hele dag in een analoge leeromgeving hebben gewerkt, zijn blij als ze na schooltijd wel op een tablet of pc mogen werken.

De tablet wordt pas sinds korte tijd op de basisschool als leermiddel gebruikt, toch heeft hij zijn waarde al bewezen. Aan het gebruik ervan blijken veel meer voordelen te zitten dan van tevoren was bedacht. En wellicht ontdekken we er in de toekomst nog meer.

Gerelateerd:
Kinderen op Steve Jobsscholen enthousiaster en zelfstandiger
Hoe de tablet een revolutie in het basisonderwijs gaat veroorzaken
Critici waarschuwen voor ‘digitale dementie’

Joris Jeurlink (2 Posts)

Joris Jeurlink heeft de afgelopen 10 jaar gewerkt als leerkracht op diverse grote Nederlandse basisscholen in het buitenland. Sinds augustus 2013 begeleidt hij de Steve JobScholen als onderwijskundig coördinator namens O4NT.


Over Joris Jeurlink

Joris Jeurlink heeft de afgelopen 10 jaar gewerkt als leerkracht op diverse grote Nederlandse basisscholen in het buitenland. Sinds augustus 2013 begeleidt hij de Steve JobScholen als onderwijskundig coördinator namens O4NT.

2 Thoughts on “De onverwachte voordelen van een tablet in het onderwijs

  1. epic deez nuts man 69 on 27/11/2017 at 15:43 zegt

    deez nuts

Berichtnavigatie