Critici waarschuwen voor ‘digitale dementie’

Share Button

Na de Volkskrant komt ook NRC Handelsblad deze week met een interview met Manfred Spitzer, auteur van het boek Digitale Dementie dat binnenkort in Nederland verschijnt. Spitzer meent dat intensief computergebruik slecht is voor het concentratievermogen, de taalvaardigheid en sociale vaardigheden van kinderen.

De auteur, directeur van de psychiatrische universiteitskliniek in Ulm (Duitsland), stelt dat kinderen vooral leren van de werkelijkheid, van echte ervaringen en het directe contact met andere mensen. En niet van computers of televisie. “Sinds vijftien jaar stijgt zelfs het IQ niet meer. Het daalt zelf een beetje. Het Flynn-effect dat iedere generatie slimmer is dan de vorige, bestaat niet meer”, zegt hij in NRC.

Echte kennis

De psychiater zegt zich te  baseren op diverse wetenschappelijke onderzoeken. “Als je op Google dingen opzoekt, vergeet je die weer heel snel. Het beklijft niet. Het zou op scholen verboden moeten worden iets op te zoeken op internet.”

In januari bleek nog dat jonge Chinezen niet goed meer karakters kunnen onthouden als ze ze op de computer leren en maken, zegt hij. “Je moet ze tekenen, met je eigen handen. Dan onthoud je ze! Zo werkt ons brein. Echt doen is echt leren. Veel volwassenen realiseren zich dat niet. Ze hebben zelf nog een computerloze jeugd gehad en hebben veel meer echte kennis. Daardoor kunnen ze vaak beter zoeken op internet.”

Zuid-Korea

Het Algemeen Dagblad komt vandaag met nieuws uit Zuid-Korea, waar de artsen stellen dat het cognitieve vermogen van mensen achteruitgaat door intensief gebruik van computertechnologie. “Het overmatig gebruik van smartphones en spelconsoles hindert een evenwichtige ontwikkeling van het brein”,  zegt dr. Byun Gi-won van het Balance Brain Centre in Seoel in het AD. “Zware gebruikers ontwikkelen wel de linkerkant van hun brein, maar de rechterkant blijft onderontwikkeld.” De rechterkant is gelinkt met concentratie.

Zuid-Korea is een van de landen die voorop lopen met digitale technologie. Ruim 18 procent van de 10 tot 19-jarigen gebruikt zijn smartphone meer dan zeven uur per dag.

Een reactie van Maurice de Hond (Onderwijs voor een Nieuwe Tijd) is hier te vinden: Dwaallicht Spitzer
Een reactie van Kennisnet is hier te vinden.

Gerelateerd:
Tablet geeft ruimte aan talent van kinderen
Sugata Mitra: is kennis achterhaald?

Er kan niet meer gereageerd worden op dit bericht

Berichtnavigatie