Connected?

Share Button

Het ziet er allemaal mooi uit, die plaatjes van mobiele telefoons in Afrika. Een grote doorbraak, zeker. Innovatie, yes, wow!

Mijn ervaring is dat heel veel Afrika (nog) geen mobiel telefoonsignaal heeft. Ook is het internet voor velen nog niet meer dan een vaag begrip, als was het van een andere planeet.

Onderzoekers in Afrika zijn schaars. En die onderzoekers zie je zelden of nooit op het Afrikaanse platteland. Het platteland is dan ook ver weg en ontzagwekkend groot! Maar, de meeste mensen wonen wel op het platteland. Daar wordt het voedsel geproduceerd. Verstedelijking is niet een gepast antwoord.

Plaatjes van het bereik van het mobiele signaal zijn meestal gemaakt door stedelingen achter beeldschermen, en, zover ik ervaar, niet gebaseerd op de praktijk. Zo’n meetwagen, over stoffige en meer dan hobbelige plattelandswegen, ik moet de eerste nog zien langskomen.

Regenseizoen

Een reis van de ene kant van Zambia naar de andere kant neemt al gauw twee of meer dagen in beslag. En in het regenseizoen een meervoud daarvan. Professionals op het platteland reizen veel meer dan ik enig andere menssoort heb zien doen, soms diverse dagen per week. Reizen voor papierwerk, reizen voor het ophalen van het salaris, reizen voor studie, reizen voor familiebezoek, en reizen voor de workshops (voor plattelanders gaan die meer over ‘shoppen’ dan ‘work’). Reizen zijn niet zonder gevaar: diverse van mijn vrienden hebben het ternauwernood levend vanaf gebracht, maar helaas niet iedereen.

Als ICT echt doorbreekt op het platteland van Afrika neemt dat gereis hopelijk wat af. Dan is er minder kans op ongelukken en staan de docenten wat vaker echt voor de klas.

In Kenia mag dan wel een derde van de nationale geldstroom via mobiel gaan – een pracht oplossing voor de maandelijkse salaris-exodus vanuit het platteland – maar het platteland is nog niet echt connected.

Toch zie ik steeds meer masten, ook in de plattelandsgebieden. De revolutie op het Afrikaanse platteland moet nog beginnen. Maar hij komt er wel aan.

*

Gertjan van Stam (5 Posts)

Gertjan van Stam is social entrepreneur. Hij woont in Harare (Zimbabwe), werkt samen, studeert en publiceert in de Afrikaanse context.


Over Gertjan van Stam

Gertjan van Stam is social entrepreneur. Hij woont in Harare (Zimbabwe), werkt samen, studeert en publiceert in de Afrikaanse context.

Er kan niet meer gereageerd worden op dit bericht

Berichtnavigatie