‘Chávez laat negatieve erfenis na voor hoger onderwijs’

Share Button

worldcomputerDe vorige week overleden Venezolaanse president Hugo Chávez heeft het hoger onderwijs geen dienst bewezen, zegt Orlando Albornoz van de Universidad Central de Venezuela, een van de sprekers op een conferentie afgelopen week in Dubai.

Venezolaanse onderwijsinstellingen schuwden in de afgelopen jaren de samenwerking met Europese en Amerikaanse universiteiten en concentreerden zich op contacten met Cuba.

Onderzoeksinstituten kregen  te weinig geld en doctorstitels werden als onbelangrijk gezien. “We hebben geen doctors nodig in Venezuela omdat het volk de kennis bezit”, zou Chávez  gezegd hebben volgens Albornoz.

Academisch kapitalisme

Latijns-Amerika valt uiteen in twee stromingen op het gebied van hoger onderwijs. Sommige landen streven een ‘academisch kapitalisme’ na, inclusief samenwerking met rijke landen in het Noorden. Andere landen kiezen voor de ‘academisch populisme’, waarbij regionale samenwerking centraal staat.

Argentinië, Brazilië, Chili, Colombia, Costa Rica, Mexico, Peru en Uruguay kiezen voor de eerste route. Bolivia, Cuba, Ecuador, Nicaragua en Venezuela kiezen voor academisch populisme.

Albornoz is niet alleen kritisch over Venezuela, maar ook over de werkwijze van Brazilië, dat een voortrekkersrol speelt in Latijns-Amerika. Volgens hem is Brazilië “een goed voorbeeld van hoe het niet moet.” Brazilië zoekt geen regionale samenwerking, maar richt zich met het programma Science without Borders op het Noorden. Het land staat volgens hem weinig open voor academici uit andere Latijns-Amerikaanse landen.

Lees het volledige artikel bij University World News

Er kan niet meer gereageerd worden op dit bericht

Berichtnavigatie