Brein wordt flexibeler door games

Share Button

Hersenen worden flexibeler door het spelen van strategische videospelletjes. Het brein verzint als gevolg van het gamen sneller verschillende oplossingen voor een probleem en kan sneller van taak wisselen. Dat blijkt uit Brits/Amerikaans onderzoek.

De onderzoekers keken bij 72 vrijwilligers naar de cognitieve flexibiliteit – het vermogen om zich aan te passen aan en te wisselen tussen taken, en het bedenken van verschillende oplossingen voor een probleem.

StarCraft

De vrijwilligers werden in drie groepen ingedeeld. Twee groepen speelden verschillende versies van StarCraft, een realtime strategy game (RTS) waarbij de speler legers moeten opbouwen en organiseren om de vijand te verslaan. De derde groep speelde de simulatiegame The Sims, waarbij weinig onthouden hoeft te worden en tactiek geen belangrijke rol speelt.

Ze speelden het spel 40 uur, verspreid over een periode van zes tot acht weken. Voorafgaand aan het onderzoek en na afloop, deden de spelers een aantal psychologische tests. Alle deelnemers waren vrouwen, omdat de onderzoekers onvoldoende mannen konden vinden die minder dan twee uur per week videogames speelden.

Actiegames

Volgens de onderzoekers waren de StarCraft-spelers na afloop van de test cognitief flexibeler dan de deelnemers die The Sims speelden. “We wisten al dat actiegames zoals Halo de besluitvorming kunnen versnellen,” zegt Brian Glass, medeauteur van het onderzoek. “Uit ons onderzoek blijkt dat strategische games het flexibele denkvermogen en het vermogen om te leren van fouten uit het verleden versterken.”

De spelers die de meest complexe versie van StarCraft speelden, scoorden het beste in de psychologische tests na afloop. De resultaten laten volgens Glass zien dat cognitieve flexibiliteit, een van de hoekstenen van het menselijk intellect, niet vastligt maar getraind en verbeterd kan worden.

Er kan niet meer gereageerd worden op dit bericht

Berichtnavigatie