Besparen en het curriculum verbeteren met open source

Share Button

Met de aanzienlijke besparingen die het gebruik van open source-software oplevert, verbetert de openbare school in het Zwitserse Villmergen het curriculum. Door de overstap naar vrije en open software heeft de school nu meer computers, waardoor leraren gemotiveerd raken zelf cursussen te ontwikkelen.

“Ubuntu Linux pc’s zijn erg eenvoudig in het gebruik en onderhoud. Daardoor houden leraren meer tijd over voor hun leerlingen”, zegt Martin Lang, de it-beheerder van de school.

De meeste onderwijsapplicaties die door de school gemaakt zijn, zijn via de browser te gebruiken. Kinderen worden daarom gestimuleerd hun eigen computer mee te nemen. Zo neemt het aantal computers per klas toe en wordt het aantrekkelijker les te geven via de computer.

Alle leraren van de school kunnen werken met Ubuntu Linux, zegt Lang. “Het veranderen van hun computergewoonten kost wat tijd, maar ze zijn gemotiveerd vanwege de toegenomen lesmogelijkheden.”

Afgeschreven pc’s

Villmergen gebruikte in 2008 voor het eerst Ubuntu Linux op een aantal afgeschreven pc’s van de gemeente. Omdat de ervaring positief was, besloot de school de propriëtaire software-overeenkomsten niet te verlengen en Ubuntu in 2010 te installeren op alle pc’s van leerlingen in het voortgezet onderwijs. “Dat hebben we gedaan zonder externe hulp. De pc’s waren direct functioneel. Het was de snelste installatie van een besturingssysteem tot dan toe.”

In 2011 werd Ubuntu ook geïntroduceerd voor alle leerlingen van de basisschool. “En elke keer hielden we geld over”, zegt Lang. De installatie is via het schoolnetwerk intussen volledig geautomatiseerd. De school gebruikt Epoptes, een open source-oplossing die het eenvoudig maakt desktops te delen en op afstand te monitoren. “Het programma werkt erg eenvoudig. Dat is belangrijk, omdat de configuratie elk jaar aangepast wordt aan de omvang van de klassen. Vier klassen moeten ongeveer 25 laptops delen.”

Wensenlijst

Door het gebruik van Ubuntu is het niet langer nodig dure licenties te kopen voor Office-suites of besturingssystemen en prijslijsten te bestuderen voor propriëtaire oplossingen. De Linux-PC’s zijn prima compatible met de twee meest gebruikelijke propriëtaire computersystemen. De schoolcomputers zijn erg eenvoudig te onderhouden, alle applicaties zijn up-to-date en alle PC’s gebruiken dezelfde versies van de software. De flexibiliteit van de vrije software maakt het bovendien mogelijk op elk willekeurig moment PC’s te installeren, bijvoorbeeld als er een hardware-donatie binnenkomt van de plaatselijke overheid.

De plaatselijke politiek steunt het gebruik van vrije en open source-software, zegt Lang. “Ze zijn er vanaf het begin bij betrokken geweest en waarderen het dat met deze ict-oplossingen flink geld bespaard wordt. Daardoor zijn ze ook kritischer gaan kijken naar hun eigen it-systemen.”

Bekijk ook het Edukator-dossier Open Source en Innovatie.

Gijs Hillenius (4 Posts)

IT journalist Gijs Hillenius is als redacteur verantwoordelijk voor het Open Source Observatory and Repository. OSOR is één van de communities op Joinup.europa.ec.eu, een project van het ISA-werkprogramma - uitgevoerd door het directoraat-generaal voor IT bij de Europese Commissie. Zijn OSOR-artikelen worden hier gepubliceerd met toestemming.


Over Gijs Hillenius

IT journalist Gijs Hillenius is als redacteur verantwoordelijk voor het Open Source Observatory and Repository. OSOR is één van de communities op Joinup.europa.ec.eu, een project van het ISA-werkprogramma - uitgevoerd door het directoraat-generaal voor IT bij de Europese Commissie. Zijn OSOR-artikelen worden hier gepubliceerd met toestemming.

Er kan niet meer gereageerd worden op dit bericht

Berichtnavigatie