Barroso: meer geld voor open leermaterialen

Share Button

barossoDe Europese Unie gaat meer geld beschikbaar stellen voor open leermaterialen. Dat zei de voorzitter van de Europese Commissie, Jose Manuel Barroso, vandaag in een videoboodschap aan bezoekers van de onderwijsconferentie Online Educa Berlin. Open leermaterialen mogen vrij hergebruikt en gekopieerd worden.

Barroso riep landen in Europa ook op innovatie te stimuleren. Het initiatief Opening Up Education is volgens hem een oproep aan lidstaten en onderwijsinstellingen om hun strategie te herzien.

Erasmus Plus

De Europese Commissie zet op haar beurt stappen ter ondersteuning van onderwijsinstituten, zoals het onder open licentie voor iedereen beschikbaar stellen van studiemateriaal uit het Erasmus Plusprogramma, zei hij. Erasmus Plus richt zich op onderwijsinnovatie en het stimuleren van kennisuitwisseling en talentmanagement. Met het programma is 14,7 miljard euro gemoeid.

europesecommissieDe Commissie is bereid alle lidstaten te steunen die hun onderwijs willen moderniseren en werken aan verbetering van de (digitale) vaardigheden van hun beroepsbevolking. “Digitale vaardigheden zijn ook essentieel om werk te vinden”, zei hij. “Daarom heeft de Europese Commissie een coalitie gelanceerd om vacatures in de ICT in te vullen, in samenwerking met bedrijven en onderwijsinstellingen.”

900.000 ICT’ers

Deze zogeheten Grand Coalition moet helpen het verwachte tekort van ongeveer 900.000 ICT-professionals in 2015 in de EU op te lossen.

Online Educa Berlin is de grootste wereldwijde e-learningconferentie voor het bedrijfsleven, onderwijs en de overheid. De conferentie duurt nog tot en met 6 december.

Gerelateerd:
Onderwijs moet anders, ruim baan voor start-ups
Neelie Kroes: Europese schoolkinderen zijn te weinig digitaal

Er kan niet meer gereageerd worden op dit bericht

Berichtnavigatie