‘Azië moet westerse managementcultuur loslaten’

Share Button

Uit colleges op business schools in Zuidoost-Azië blijkt een psychologische afhankelijkheid van het Westen. De regio moet ook op onderwijsgebied het koloniale verleden loslaten, zegt Murray Hunter, docent aan de Universiteit van Maleisië Perlis in de Asia Sentinel.

Zuidoost-Azië verstedelijkt snel en heeft jonge mensen nodig om de snelgroeiende economieën in de regio vooruit te helpen. Naar cursussen op het gebied van ondernemerschap en management, en ict, is veel vraag.

Managementgoeroes

Veel business schools baseren hun curricula op literatuur die zijn oorsprong heeft in de Verenigde Staten. Docenten zouden een voorkeur hebben voor “geïmporteerde” managementgoeroes die het goed doen in de media, ondanks het feit dat hun ideeën niet altijd geschikt zijn in de plaatselijke context.

De voorkeur voor de laatste managementhypes pakt volgens Hunter vaak verkeerd uit, omdat maar weinig docenten er zelf direct ervaring mee hebben opgedaan. Zo wordt in ondernemerschapscursussen vaak geleerd om marktonderzoek via focusgroepen te doen, maar die zijn niet geschikt voor nieuwe producten in opkomende markten.

Technische kennis

De op Amerikaanse ideeën gebaseerde literatuur is eerder gericht op postindustriële samenlevingen dan op opkomende economieën. “Die insteek is deels verantwoordelijk voor enkele van de grootste tragedies op het gebied van ondernemerschap in de regio”, zegt Hunter. “Er is te weinig aandacht voor de technische kennis die nieuwe ondernemers nodig hebben om een succesvol bedrijf op te zetten. Een afgestudeerde student heeft wat algemene ondernemersvaardigheden, maar niet de juiste inhoudelijke kennis om bijvoorbeeld een agrarisch bedrijf of een voedselverwerkingsbedrijf op te zetten.”

In opkomende economieën zou juist de nadruk moeten liggen op de productiesector, inclusief productontwikkeling. Business schools in postindustriële samenlevingen richten zich vaak op de dienstensector.

Confucianisme

Murray merkt ook op dat “ironisch genoeg de Aziatische ideeën meer invloed hebben op het westerse management dan op het Aziatische denken.” De enige uitzondering is wellicht het confucianisme. “In de structuur en strategie van Chinese familiebedrijven is daar soms iets van terug te zien.”

De kunst van het oorlogvoeren van Sun Tzu en het boeddhistische Dharma hebben hun oorsprong in Azië, maar westerse denkers introduceerden de filosofieën in managementtheorieën.

Lees het volledige artikel bij de Asia Sentinel.

Er kan niet meer gereageerd worden op dit bericht

Berichtnavigatie