Amerikaanse wet verbiedt moocs in Cuba, Iran en Soedan

Share Button

Het Amerikaanse mooc-platform Coursera mag geen open online cursussen meer aanbieden in landen waarvoor handelssancties gelden. De Amerikaanse wetgeving verbiedt bedrijven (kennis) te exporteren naar Cuba, Iran en Soedan.

Als Coursera een non-profitorganisatie zou zijn geweest, zou de wetgeving waarschijnlijk niet van toepassing zijn. Tot voor kort ging Coursera, dat cursussen aanbiedt van universiteiten uit de hele wereld, ervan uit dat massive open online courses (moocs) niet onder de handelswetgeving vielen. “Onlangs hebben we echter informatie ontvangen waaruit blijkt dat de diensten van Coursera in strijd zijn met de huidige wet”, zegt de cursusaanbieder in een verklaring.

Blokkade omzeilen

Internetgebruikers met een IP-adres uit de drie betreffende landen, kunnen sinds deze week niet meer inloggen op de site. Coursera zegt studenten niet te willen aanmoedigen de blokkade te omzeilen, maar wijst erop dat “het in theorie het mogelijk is” in te loggen via een VPN-service die toegang geeft met een overzees IP-adres.

Coursera noemt “onderwijs voor iedereen” een belangrijke missie en betreurt de gang van zaken. Studenten in Syrië kunnen sinds kort wel weer inloggen bij het mooc-platform. Syrië stond aanvankelijk ook op de zwarte lijst, maar Coursera mag toch cursussen aanbieden in dat land omdat voor bepaalde niet-gouvernementele organisaties – met name die in de onderwijssector – een uitzondering geldt.

Iran

(Update 30-01-2014) Eerder al kregen andere onderwijsprogramma’s te maken met het Amerikaanse sanctiebeleid, meldt persbureau IPS. In 2010 werd een examen Engels voor buitenlanders van Educational Testing Service (ETS) verboden voor Iraniërs. Pas na veel problemen werd het examen alsnog mogelijk gemaakt. Daarvoor moest onder meer een bank gevonden worden die in staat was op legale wijze financiële transacties met Iran te doen.

“Het is erg lastig om de sancties te omzeilen”, zegt Jamal Abdi, beleidsdirecteur van de National Iranian American Council, een belangengroep. “Iraanse studenten zijn echt de dupe geworden van deze sancties. Vooral Iraanse studenten die in het buitenland willen studeren.”

Onlangs nog blokkeerde de TCF Bank uit angst de wet te overtreden alle accounts van Iraanse studenten die studeren aan de Universiteit van Minnesota. Eind 2012 weigerde Apple producten te verkopen aan mensen die Perzisch spraken in de Apple Stores. Ook hier werd als argument aangevoerd dat volgens de wet zaken doen met Iran verboden is.

Abdi zegt dat de actie van Apple veel publieke verontwaardiging opriep en dat het bedrijf daarom het beleid veranderde. “Al ontkennen ze dat dat de reden was.”

Gerelateerd:
Universiteit Leiden lanceert kleinschalige online cursus

 

Er kan niet meer gereageerd worden op dit bericht

Berichtnavigatie