Afrikaanse ‘Wikipedia’ in de maak

Share Button

ATOEVanuit Kameroen wordt gewerkt aan een Afrikaanse variant van Wikipedia. De Afrikaanse internetencyclopedie moet accurate informatie over Afrika bieden en de Afrikaanse cultuur en tradities online vastleggen, zegt initiatiefnemer Gaston Donnat Bappa.

De IT-specialist, die zijn project onlangs bekendmaakte op eLearning Africa, de grootste conferentie over ICT en onderwijs van Afrika, wil de kracht van internet gebruiken om een centrale database creëren. Nu jonge Afrikanen steeds vaker naar de stad trekken en Afrika door globalisering steeds meer te maken krijgt met invloeden elders uit de wereld, staan Afrikaanse tradities onder druk.

Zijn initiatief ATOE (African Traditions Online Encyclopaedia) moet een Wikipedia-achtige website worden die de Afrikaanse traditionele kennis, cultuur en geschiedenis vastlegt en openbaar toegankelijk maakt. Aan het project werken momenteel zeven mensen.

Mammoetproject

Bappa is naast IT-specialist, chief van een klein plattelandsdorp in Kameroen. Zijn achtergrond gaf hem inzicht in de Afrikaanse tradities, die vaak mondeling worden overgeleverd en daardoor dreigen te verdwijnen. Moderniteit en traditie kunnen echter ook samenwerken, zegt hij in een interview met de Zuid-Afrikaanse krant Mail & Guardian, en zo bijdragen aan het zelfbewustzijn van Afrikanen in Afrika en elders in de wereld.

“De Afrikaanse traditie is zeven miljoen jaar oud. Wat zijn dan 500 jaren kolonisatie en slavernij? Niets. Om vooruit te komen, moet je weten waar je vandaan komt.” Het vastleggen van de tradities van alle Afrikaanse landen, draagt daaraan bij volgens Bappa.

Hij gebruikt voor zijn Afrikaanse encyclopedie dezelfde software als Wikipedia. ATOE is een mammoetproject, zegt hij, want traditie is allesomvattend: het kan gaan over religie, wetenschap, geneeskunst of ambachtelijk werk. Afrika telt meer dan 100.000 bevolkingsgroepen, elk met zijn eigen tradities en cultuur.

Wikipedia

De IT-specialist heeft nog niet gesproken met Wikipedia. Hij wil binnenkort contact zoeken met de vraag of de bestaande informatie over Afrika op Wikipedia naar de ATOE-database getransporteerd kan worden.

Hij is van plan het hoofdkantoor van ATOE te vestigen in zijn dorp Ndjock-Nkong, een plaats met minder dan 300 inwoners op het platteland van Kameroen. De eerste uitdaging daarbij is het verzoenen van de bijna primitieve manier van leven in het dorp met moderne technologie, zegt hij in een interview met elearning-africa.com. “Verder moet er een geschikte infrastructuur voor het platteland komen, inclusief een zonne-energiesysteem, transportmiddelen en een team dat op harmonieuze wijze kan samenleven met de lokale bevolking.”

Er kan niet meer gereageerd worden op dit bericht

Berichtnavigatie