650.000 downloads voor Wikiwijs

Share Button

Van Wikiwijs, het platform waar docenten in het lager, middelbaar en hoger onderwijs leermaterialen kunnen delen, zijn 650.000 keer materialen gedownload in 2012. Het aantal uploads lag veel lager: ongeveer 1300.

“Ik ben blij met het aantal downloads, maar ik zou graag zien dat het aantal uploads hoger wordt, zegt projectleider Robert Schuwer van de Open Universiteit in een interview met de Huffington Post. “Een dergelijk probleem speelt bij alle sharing-platforms, inclusief Wikipedia.”

Wikiwijs werd vijf jaar geleden gelanceerd door het ministerie van Onderwijs, met als doel het gebruik van open educational resources (OER, of open leermaterialen) te stroomlijnen via een internetportaal.

Kwaliteit

Docenten geven zowel positieve als negatieve feedback op het Wikiwijsprogramma, zegt Schuwer. “De positieve feedback is dat docenten meestal vinden wat ze zoeken. Wikiwijs biedt een gebruikersvriendelijk remix-tool die het mogelijk maakt de open leermaterialen in een structuur te plaatsen en zo nieuwe leermaterialen te ontwikkelen met anderen.”

Negatieve reacties komen van docenten die niet vinden wat ze zoeken of de kwaliteit van materialen onvoldoende vinden. Op de site kunnen bezoekers overigens aangeven hoe ze de leermaterialen waarderen. “Wat ook voorkomt is dat docenten de door hen ontwikkelde materialen niet willen delen. Maar het is mijn overtuiging dat iets wat betaald is door de belastingbetaler, beschikbaar moet zijn voor iedereen.”

Schuwer hoopt dat door Wikiwijs het bewustzijn over open leermaterialen groeit. “Mijn langetermijndoel is dat open educational resources de standaardkeuze worden. Met andere woorden: als iemand leermaterialen maakt, moet het duidelijk zijn dat die gedeeld zullen worden.”

Lees het volledige artikel bij de Huffington Post.

Er kan niet meer gereageerd worden op dit bericht

Berichtnavigatie