1700 Ubuntu-laptops voor leerlingen in Pennsylvania

Share Button

Een middelbare school in Pennsylvania (VS) heeft aan 1700 leerlingen een laptop met het besturingssysteem Ubuntu Linux uitgereikt. Met de keuze voor open source-software, spaart het schooldistrict naar schatting 360.000 dollar uit.

Basisscholen in het district gebruiken al Linux. De directie legt de leerlingen weinig beperkingen op. “We moedigen ze aan om software te installeren en ‘onder de kap’ te kijken”, zegt IT-directeur Charlie Reisinger. “Ik hoop dat ze webservers gaan runnen, met Python experimenteren of gewoon grafische programma’s zoals GIMP uitproberen. Linux biedt heel veel mogelijkheden om zelf op onderzoek uit te gaan, te programmeren en creatief te zijn.”

Vrijheid

Reisinger zegt dat andere scholen te veel achter trends aanlopen en dat de apparaten die zij gebruiken, niet passen bij zijn onderwijsdoelen. “Ik maak mij er zorgen over dat niet wordt nagedacht over de vraag hoe we onze leerlingen het meest kunnen leren en hoeveel vrijheid we willen bieden. Daarmee kunnen we een generatie techneuten verliezen.”

Gesloten systemen van Microsoft of Apple bieden niet de mogelijkheden tot experimenteren en onderzoeken die Linux biedt, zegt hij. Dat met het gebruik van open source bovendien licentiekosten worden uitgespaard, is een prettige bijkomstigheid.

Drie jaar geleden besloot het schooldistrict alle Windows en Mac-systemen te vervangen. De 1700 uitgereikte Linux-laptops (Acer Travelmate) zijn de laatste stap in dit proces.

Lees ook Open source-software bereidt kinderen voor op de toekomst, een artikel waarin Charlie Reisinger zijn keuze voor open source nader toelicht.

One Thought on “1700 Ubuntu-laptops voor leerlingen in Pennsylvania

  1. Kevin on 22/02/2014 at 18:25 zegt

    Die meneer Reisinger is zowaar iemand die het echt begrijpt, en het ook nog eens voor de goede redenen doet. Het ontbreken van licentiekosten is mooi meegenomen, maar inderdaad *geen* hoofdzaak.

    Het kunnen bestuderen van de broncode is inderdaad één van de grootste voordelen van GNU/Linux en vrije software in algemene zin.
    Niet alleen uit privacyoverwegingen, maar ook omdat dat de enige vorm van software is die daadwerkelijk aansluit op het doel van scholen: het overbrengen van kennis, zonder daar beperkingen aan te stellen.

    Hier kunnen *heel* erg veel Nederlandse schooldirecties iets van leren. Nam men hier maar eens een voorbeeld aan Reisinger. Dat zou een hoop vrije softwaregebruikers in het onderwijs een hoop leed besparen.

Berichtnavigatie